Verwachtingen ‘Sterkte-zwakte’

Verwachtingen ‘Sterkte-zwakte’

Opzet

Binnen deze pagina geef je jezelf echt ‘bloot’ en laat je jouw persoonlijkheid echt naar voor komen: enerzijds beschrijf je door middel van verschillende methodieken welke jouw sterktes en talenten zijn, anderzijds leg je ook de nadruk op valkuilen of moeilijkheden die je bij jezelf erkent. Ben je misschien ongeduldig? Ben je eerder iemand die onmiddellijk aan de slag gaat? Leg je makkelijk contact met anderen? Werk je steeds gestructureerd en gedisciplineerd? Laat het allemaal naar voor komen en geef de lezer een totaalbeeld van wie jij als persoon bent!

Om dit te doen maak je in semester 1 gebruik van één van volgende technieken:

 

Het talentenspel

Luk Dewulf (pedagoog en onderwijskundige) ontwikkelde het talentenspel. Een spel waarbij kinderen en jongeren zelf ontdekken waar ze sterk in zijn en waar ze wat minder in scoren. Vul voor jezelf onderstaand document in door de talenten  een score te geven van ‘beetje’ tot ‘helemaal’. Kies daarna 5 van de talenten die jij helemaal bezit en 5 talenten die je slechts een beetje (of helemaal niet bezit). Bespreek duidelijk waarom dit zo is, geef een voorbeeldje, ..

talententest

talententest

 

Waar zit ik in de boom?

boom

metafoor-van-de-boom

Situeer jezelf in de boom. Beschrijf in een verslag wat er voor zorgt dat je net op die plaats hangt, zit, bengelt, …

Om je verslag te maken kan je gebruik maken van heel wat richtvragen:

* Welke talenten of ‘beperkingen’ bij jezelf zorgen er voor dat je je daar situeert?

* Hoe ervaar je deze positie?

* Hoe kijk je hier zelf tegenaan?

* Hoe zie je dit in de toekomst?

* Hoe wil je dit gaan veranderen?

* Waar zou je graag zitten in de boom  en waarom?

* Waar situeer je de mensen uit jouw omgeving en waarom?

* …

 

De hoeden van De Bono

‘De hoeden van De Bono’ is een manier om vanuit 6 invalshoeken naar jezelf te kijken. Wie ben jij? Hoe functioneer jij? Wat past het beste bij jou en waarom?

Zet de 6 verschillende hoeden van De Bono op je hoofd en beschrijf waarom deze kleur je wel past of waarom juist niet. Uiteraard kan het ook van situatie tot situatie afhangen of de kleur je staat.  Geef voorbeeldjes om je uitleg kracht bij te geven.

fc610636f107bc4ca7e3d839f58d3335

 

 

 

Kernkwaliteiten van Ofman

Een goede manier om je eigen sterktes en zwaktes te ontdekken is door gebruik te maken van de ‘kernkwaliteiten van Ofman’. Kernkwaliteiten zijn jouw positieve punten die jij bij jezelf naar bovenhaalt en die anderen onmiddellijk aan jou toeschrijven. Misschien ben jij wel die creatieveling waar iedereen naar opkijkt? Of misschien ben je wel die diplomaat die er in slaagt om alle partijen altijd met elkaar te verzoenen? Het kan allemaal!

Toch schuilen er ook gevaren in kwaliteiten. Misschien ben je net wel te zelfstandig waardoor het gevaar ontstaat dat je niet de vaardigheden hebt om samen te werken? Of misschien ben je wel té mondig waardoor je overkomt als een betweter. Dit duidt Ofman aan als valkuilen. Daarnaast heeft hij het ook over allergieën en uitdagingen.

Doel: zoek voor jezelf je kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen en geef de lezer een idee van wie jij bent!

kernkwaliteit8