Schizofrenie: Een meervoudige systeem stoornis?

Schizofrenie: Een meervoudige systeem stoornis?

Schizofrenie en het gehele lichaam.

 

Gepost op: 12 mei, 2018
Onderzoek door: Toby Pillinger – de Conversation.

Ik lees regelmatig neurosciencenews Daarop komen heel wat artikels en onderzoeken.
De klemtoon ligt (zoals de naam wel voorspelt) op nieuws die te maken heeft met neuropsychologie.

Tijdens het lezen van de website kwam ik op een zeer boeiend artikel. Dit artikel claimde dat er nieuwe ontdekkingen zijn op het gebied van schizofrenie. Zoals we zagen in de lessen zijn er heel wat misvattingen rond schizofrenie. Velen denken eerder aan meervoudige persoonlijkheidsstoornis wanneer ze schizofrenie horen. Dit is dus niet juist. Dus ik was wel benieuwd wat de nieuwe bevindingen waren omtrent de aandoening.

Schizofrenie wordt vooral gezien als een ziekte die je geest beïnvloed. Wel kunnen mensen met schizofrenie vaak relatief normaal functioneren. Maar wanneer ze zich in accute psychotische fase bevinden kan het wel eens foutlopen. De symptomen zijn dan wanen, hallucinaties, weinig ervaring van emoties, vreemde lichamelijke bewegingen, grimassen… Een heleboel dus. Volgens mij is de ziekte zo uiteenlopend bij ieder persoon die er onder leidt dat er geen twee exact dezelfde casussen kunnen zijn.

Wat we al lang wisten is dat mensen die lijden onder schizofrenie gemiddeld vaker fysiek onwel worden. Dat zorgt er dan weer voor dat deze mensen een relatief hoger sterftecijfer hebben op jongere leeftijd. Volgens het artikel is het 15 tot 20 jaar eerder dan de gemiddeld persoon. Andere bronnen hebben het dan weer over 25 jaar.
Dat komt ongeveer op 30% minder levensjaren dan gemiddeld.
Al bij al is het duidelijk dat het een zeer zware aandoening is voor de mensen die er onder leiden alsook de omgeving. Waarom die vroegtijdige sterfte plaatsvind kan aan tal van intermediërende factoren worden toegeschreven. Bijvoorbeeld medicatie, levensfactoren, omgevingsfactoren en mentale problemen zorgen er vaak ook voor dat je weinig actief bent en vaak een slecht dieet hebt…

De nieuwe ontdekking kan licht schijnen op de reden van die vroegtijdige sterfte. De voorbije jaren merkten onderzoekers dat ook patiënten die nog maar net gediagnosticeerd werden met de ziekte, toch ook lichamelijke achterstanden hadden. Zoals een overactief immuun systeem. De onderzoekers stelden zich de vraag of schizofrenie een ziekte zou kunnen zijn over het gehele lichaam.

De schrijver vertelt hoe hij en zijn collega’s de data van allerlei patiënten met schizofrenie bij elkaar hadden gelegd. Ze vergeleken het bewijs van aftakeling van het lichaam met datgene van de achteruitgang van de hersenen. Wat bleek is dat je de link kan leggen tussen schizofrenie en structurele verandering van de hersenen alsook veranderingen in het gehele lichaam. Bij het begin van schizofrenie merkte de onderzoekers dat er geen verschil was bij de effectverandering bij de hersenen en het lichaam. Wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt, zien we wel die gelijke verandering. Wat suggereert dat schizofrenie een ziekte is die het gehele lichaam beïnvloedt.

Drie hypothesen:
Volgens het artikel zijn er 3 hypothesen waarom veranderingen in de hersenen geassocieerd worden met veranderingen rond het lichaam. Deze zal ik nog kort even uitleggen. Voor de volledige uitleg er van kan je terecht op het artikel.

Allereerst, dysfuncties in het lichaam zouden ervoor kunnen zorgen dat de hersenen aangetast worden. Dit is niets nieuws, en kent de medische wereld al bij bijvoorbeeld vormen van kanker.

Ten tweede, symptomen van schizofrenie kunnen op hun beurt een directe invloed hebben op de gezondheid van de patient. Bijvoorbeeld mensen met schizofrenie hebben vaak psychoses. Deze zorgen dan voor stress. En hoge stresslevels hebben een directe negatieve invloed op je lichaam.

Ten laatste, zowel de lichamelijk als de mentale symptomen kunnen apart ontstaan. Maar hebben dezelfde risicofactoren aan de grondslag. Bijvoorbeeld een ondervoede moeder tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op schizofrenie alsook diabetes.

 

Al bij al kan er geen vaste conclusie worden genomen. Wel vond ik het zeer interessant en het artikel zet je wel aan tot nadenken. Volgens mij is er nog heel wat te ontdekken op het vlak van (neuro)psychologie. En dat is net ook wat het allemaal zo interessant maakt!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *