Religie & de hersenen.

Religie & de hersenen.

Laesies in de hersenen en religieus fundamentalisme.

Gepost op: 1 mei 2017  door Eric W. Dolan (oprichter van Psypost.org).
Onderzoek door: Wanting Zhong – Irene Cristof- Joseph Bulbulia – Frank Krueger en Jordan Grafman.

Een artikel op Psypost.org probeert de link te leggen tussen hersenen en religie.
Onderzoek toont aan dat religieus geloof gelinkt kan worden aan bepaalde plaatsen in de hersenen. Maar er is natuurlijk nog zeer veel te leren over hoe deze plaatsen effectief het geloof beïnvloeden. Maar een nieuwe studie die onderzoek deed naar religieus fundamentalisme door middel van een grote steekproef probeert dit fenomeen te verduidelijken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een vijftal mensen.
Dit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuropsychologia vond dat laesies in een bepaald gebied van de hersenen zorgden voor een verhoging van het religieus fundamentalisme.

Grafman en zijn collega’s onderzochten mannelijke veteranen die gevochten hadden in Vietnam. Deze mannen hadden allemaal laesies in het gebied in de hersenen dat gekend staat als de ventromediale prefrontale cortex.

(Photo credit: National Institute of Mental Health)

Voorgaande onderzoeken wezen er al op dat dit een hub was voor geloof systemen. Ze vonden dat de personen met laesies meer religieuze fundamentalistische kenmerken vertooneden dan personen zonder laesies.
Dit zou komen door een verminderde cognitieve flexibiliteit. Daardoor zou een persoon met een beschadiging op die plaats zijn geloofsovertuiging moeilijker kunnen aanpassen, ook al wordt deze geconfronteerd met nieuwe bewijzen die zijn geloof tegen spreken. Ook leek het te wijzen op een verminderde score op het persoonlijkheidskenmerk openheid. Dit is één van de 5 persoonlijkheidskenmerken van de Big Five.

(Zoals gezien in de lessen ik als psychodiagnosticus & algemene psychologie).

Men gebruikte voor het onderzoek 119 veteranen met penetrerende hersenletsels. En 30 veteranen zonder hersenletsels. Het onderzoek helpt met het verhelderen van de linken die gesteld werden tussen het functioneren van het brein en religieuze overtuigingen. Maar er zijn nog factoren, zowel fysiologische als psychologische factoren die nader onderzocht moeten worden.

Omdat geloof ons gedrag al beïnvloed heeft voor duizenden jaren heeft het natuurlijk ook een invloed op de bouw van onze hersenenstructuren. De geloofsovertuigingen doen een beroep op zowel cognitieve aspecten als sociale processen en de interactie van dit allemaal. Deze interacties zijn belangrijk te begrijpen. Bijvoorbeeld hoe bepaald openheid of je gaat handelen naargelang je geloofsovertuiging of net niet. En wat over genetische aanleg?

Dit onderzoek vind ik wel interessant om dat geloofsovertuigingen voor zeer veel mensen hun gedrag beïnvloeden. Maar men begrijpt nog lang niet alles van de neuronale verbindingen die dit geloof beïnvloeden. Ook kan je in dit artikel zeer goed de link leggen met alle lessen over neuropsychologische stoornissen. We kregen al heel wat uitleg over NAH. Ook kregen we al veel lessen over persoonlijkheid en dergelijke. Beide van deze onderwerpen worden besproken in het artikel. Dus daarom vind ik dat de link met de leerstof makkelijk gelegd kan worden. Zelf sta ik redelijk sceptisch tegenover geloof, maar ik vind het wel een zeer interessant onderwerp. Het menselijk brein en het handelen van de mens beter verstaan is iets waar ik zeer graag over wil bijleren.
En artikels zoals deze helpen daar beetje per beetje bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *