Slapen met één oog open.

Slapen met één oog open.

Je hersenen blijven half wakker wanneer je op een nieuwe plaats slaapt.

Gepost op: 23 oktober 2017
Onderzoek gepubliceerd
op 21 april 2016.
Onderzoek door: Masako Tamaki en Yuka Saskia en Won Bang en Takeo Watanabe.

Dit artikel werd gepost op Bloomsmag.com.
Dit is de site van een bi-monthly cultuur en lifestyle magazine. Deze wordt gepubliceerd in Bloomington Indiana.
Bloom is een independant magazine.
En dit is waar ik dit artikel tegen kwam.

Omdat ik vond dat het artikel nogal wat weinig informatie bezat over de feitelijke studie, of wie deze had uitgevoerd ging ik verder op zoek naar wat informatie. Door google kwam ik al snel bij Sciendedirect.com & cell.com uit. Daarop vond ik de volledige studie in PDF vorm alsook de uitleg en dergelijke op de site.

 

Iedereen ervaart wel eens een slechte nacht als je buiten je vertrouwde bed moet gaan slapen. Of dit nu op kamp is, op hotel of bij een vriend of vriendin thuis… De eerste nacht kan zeer slecht verlopen. Dit noemen ze de FNE of beter gezegd de first night effect in slaaponderzoeken. Deze paper ging op zoek wat dit effect nu precies veroorzaakte. Dit onderzoek kwam tot de conclusie dat de reden van dit slechtere slapen te wijten is aan het feit dat één van de hersen hemisferen in vigilante modus blijft tijdens de slaap. Als een soort van nachtwaker blijft je ene hersenhelft meer alert voor verscheidende soorten stimulus. Volgens het onderzoek was dit doorgaans de linker hemisfeer.
Dit zorgde er voor dat je lichaam sneller arousal ervaart, en snellere gedrag reacties stelt. Deze bevindingen waren allemaal niet meer te vinden op de daarop volgende slaapsessies. Deze resultaten gaan hand in hand met de hypothese dat het moeilijker slapen in een onbekende omgeving te wijten is aan een soort van overlevingstechniek. Wanneer een mens zich bevindt in een ongekende omgeving, en daarin moet slapen bewaakt één hersenhelft de persoon voor de gevaren die zich er kunnen voordoen.

De onderzoekers gebruikten de volgende technieken om deze vaststellingen te doen. Er werd gebruik gemaakt van een Electroencephalography (EEG) om de arousal te meten in de hersenhelften op reactie van externe stimulus. Verder deden ze ook beroep op een polysomnography (PSG). En keken ze naar de slow wave activity (SWA) in de hersenen.  Dit zijn spontane hersen oscillaties tijdens de Rapid Eye Movement slaap stadium (REM). De reden dat de onderzoekers zich bezig hielden met de (SWA) is dat dit één van de enige indicatoren is in hoe diep iemand in slaap is.

Ik vind onderzoeken rond slaap zeer boeiend. Want er is doorgaans nog heel weinig geweten over slaap en wat het precies met ons doet, waarom we precies zoveel nood hebben aan slaap en dergelijke. Je kan deze leerstof ergens linken met onze lessen neuropsychologische stoornissen van SEM 3 alsook aan de lessen algemene psychologie van SEM 1 & SEM 2. Ik vind bericht ook wel belangrijk en een echte meerwaarde hebben. Het geeft ons inzicht in iets dat vrijwel iedereen al eens ervaren heeft. (Het slechter slapen in een nieuwe omgeving). Als we dit soort fenomenen kunnen beschrijven kan er in de toekomst misschien iets aan gedaan worden.

 

 

Enkele vragen die dit artikel bij mij oproepen zijn:
-Betekent dit dat voorgaande studies die plaatsvinden in slaapklinieken (een nieuwe omgeving) hun resultaten te niet worden gedaan? Want mensen die daar gaan slapen voor onderzoek bevinden zich in een nieuwe omgeving, en het feit dat er allerlei metingen worden gedaan door middel van die plakkers op hun hoofd. Zal er zeker en vast voor zorgen dat mensen niet zoals ze gewoon zijn slapen.

-Confirmeert dit dat we eigenlijk zeer slecht kunnen inschatten hoe lang we feitelijk geslapen hebben tijdens een nacht? Want soms heb je “8 uur geslapen“ maar voel je je nog altijd doodmoe. En andere dagen  heb je “ 6 uurtjes geslapen “ en ben je volledig uitgerust.

-Ik vraag me ook af of je dezelfde resultaten zou vinden als je bijvoorbeeld een maand later naar hetzelfde hotel zou gaan, en daar proberen te slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *