The more you use Facebook, the worse you feel

The more you use Facebook, the worse you feel

Hoe meer Facebook je gebruikt, hoe ongelukkiger je je voelt.

Door: Holly B. Shakya en Nicholas A. Christakis
10 april, 2017

Dit is de conclusie die getrokken werd na een nieuwe studie rond dit onderwerp.
De studie werd uitgevoerd door Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Het was een longitudinale studie over twee jaar met 5208 volwassen deelnemers.
In dit onderzoek keek men naar het dagelijkse gebruik van sociale media, meer bepaald Facebook. En het welzijn van de deelnemers. Dit deden ze op vlak van het meten van de zelf bepaalde geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid en body-mass index (BMI).
De manier waarop ze het Facebook gebruik meetten was als volgt. De onderzoekers keken naar het aantal tijd die gespendeerd werd, hoeveel posts ze liken, zelf posts aanmaken en nog meer.

Ik koos om dit als vijfde blogbericht te nemen omdat het welzijn van mensen toch wel centraal staat in deze opleiding. Ook vind ik dat ik dit artikel mooi kan linken aan een van mijn voorgaande blog posts. Namelijk “Facebook gebruiken om ons beter te voelen.
Daar sprak ik over hoe Facebook een middel was voor onzekere mensen om goedkeuring te krijgen. Dus deze onderzoeken spreken elkaar niet tegen volgens mij.

De uiteindelijjke resultaten van het onderzoek toonden aan dat sociale interacties in het echte leven zorgden voor een goed algemeen welzijn. Het gebruik van Facebook negatief geasocieerd wordt met het algemeen welzijn. Bovendien waren deze resultaten het beste te zien in het psychologisch welzijn van de deelnemers. Hoewel het onderzoek kan aantonen dat het gebruik van Facebook lijkt te leiden tot een verminderd welzijn, kan het niet definitief duiden hoe dat gebeurt.

Zelf denk ik dat het grootste probleem is dat jij als buitenstaander een verheerlijkt en perfect beeld krijgt van iemand zijn leven. Of toch het leven die die persoon wil laten blijken. Daardoor hebben heel wat mensen een verminderd eigenwaarde volgens mij. Zoals het artikel ook zegt lopen wij als mensen vaak in de val dat we sociale media accepteren als betekenisvolle sociale interacties. Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat niet alles wat je op Facebook en andere sociale media in de eerste plaats waar is. En je moet onthouden dat mensen enkel de dingen tonen die ze willen tonen, en dit vaak overdrijven.


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *