Technologie in de therapie.

Technologie in de therapie.

Onderzoekers verruilen pillen voor technologie tegen psychose.

Door: Meike De Roest
26 april, 2017

Er is een nieuwe app die psychiatrische patiënten moet helpen in het dagelijkse leven. Het helpt onder andere ook mensen met een alcoholverslaving ‘nee’ zeggen.

Volgens professot Inez Myin-Germeys van de KU Leuven stelt dat de therapie die ze aanbied met de app zich focust op het de patiënten leren omgaan met bepaalde situaties. Voordien was therapie het middel om als doel de ervaringen van de patiënt te veranderen.

Het brengt de praktijd die patiënten normaal zouden meemaken tijdens hun therapiesessies. Maar ze zijn natuurlijk niet de enige met technologische snufjes in de therapie.

 

Ik vind dit wel interessant om te lezen, en vraag me ook wel af hoe goed we bepaalde apps kunnen krijgen. Wat is het limiet van de technologie, tot welke dingen zijn wij als mensen in staat met de hulp van technologie?
Maar ik vind het wel heel belangrijk dat het menselijke niet vergeten wordt in de therapie. Technologie kan heel handig zijn, en kan veel dingen bieden die wij als mens niet kunnen. Maar ik denk als het om echte problemen gaat bij mensen dat het menselijke aspect niet uit het oog mag verloren worden. Als alles te machinaal gebeurt dan denk ik dat het uiteindelijke doel moeilijk bereikt kan worden.

De app werkt als volgt, wanneer iemand zich bijvoorbeeld bij de bushalte opgejaagd voelt, laat de app zien dat je je niet hoeft te laten overspoelen door die stresservaring, maar dat je die kunt kanaliseren. Of iemand die bijvoorbeeld stemmen hoort kan overgehaald worden om het huis niet te verlaten op dat moment. Wel moet de app alleen binnen klinisch perspectief gebruikt worden volgens Myin-Germeys.

Ik denk dat je de twee aspecten gewoon naast elkaar moet zetten. Zowel de technologie als steun wanneer de mensen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn. Maar ook de therapeut die echt op gesprek gaat met zijn cliënt om de vooruitgang en dergelijke in de gaten te houden. Want beide hebben enorm veel waarde als het op vlak van ondersteuning uitkomt. De app en technologie kan bijvoorbeeld zorgen voor het nodige zelfvertrouwen die iemand nodig heeft in de week dat hij of zij geen afspraak heeft met de therapeut.
Ik denk dat dit ook een mooi alternatief is voor medicatie. Ik weet ook dat veel medicatie werkt, en dus ook een positeve invloed heeft op mensen. Maar ik ben niet de grootste fan van medicatie. Als er alternatieven zijn die niet ingrijpen op farmacologisch, immunologisch of metabolisch vlak. En als deze effectief even goed werken, dan vind ik dit een zeer goed alternatief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *