Introducing the Invisibility Cloak illusion.

Introducing the Invisibility Cloak illusion.

We denken dat we meer observeren, en minder geobserveerd worden dan de rest van de wereld.

Door: Juliet Hodges
25 april, 2017

De meeste mensen vinden dat ze gemiddeld beter zijn dan de doorsnee mens.
We denken alleszins dat we meer competent zijn, eerlijk, getalenteerd en medelevend.
Nu komt als laatste vorm van dit optimistisch zelfbeeld de ‘invisibility cloak illusion’ er bij.

Nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in the Journal of Personality and Social Psychology, stelt dat wij als mens de neiging hebben om onszelf zeer sociaal observerend te vinden. Je gaat er dan van uit dat jij meer observeert van andere dan dat andere van jou en de mensen rondom je observeren.

Vaak vinden mensen dat ze twee keer zo veel observeren dan anderen.  Ook wanneer de onderzoekers de vraag stelde in een context met vrienden. Vertelde de ondervraagde ook dat ze meer hebben geobserveerd van hun vrienden dan hun vrienden van hen. Wanneer de deelnemers vertelde over het oogcontact dat ze maakten met de mensen rondom hun. Gaven ze aan dat dit kwam omdat zei aan kijken waren naar de andere, en niet omgekeerd.

Dit allemaal geeft wel aanleiding tot het concept, maar men wou het experimenteel onderzoeken. Dit deden ze als volgt. Twee personen werden in een wachtkamer geplaatst gedurende zeven minuten. Vervolgens werden de twee personen opgedeeld in twee rollen. De observator en de geobserveerde. Vervolgens moesten ze oftewel aangeven wat ze geobserveerd hebben over de andere persoon. Of aangeven wat de andere geobserveerd zou hebben over zichzelf. Ook dit experiment toonde aan hoe de invisibility cloak werkt. De observators gaven veel gedetailleerdere beschrijvingen dan de geobserveerde persoon had verwacht.

Hoe het werkt weten de onderzoekers niet helemaal. Maar ze gaan er van uit dat het redelijk logisch in elkaar zit. Iedereen is er van bewust dat je als mens privé gedachten kan hebben. Maar voor een of andere reden zien we over het hoofd dat andere mensen rondom ons met deze zelfde gedachten kunnen zitten. Dit is niet de enige factor die van belang is. Wij als mensen proberen ook zo discreet mogelijk andere in de gaten te houden. Het gebeurt zelden of niet dat je echt ongegeneerd zit te staren naar een persoon. Dus vaak zien we het niet als andere ons aan het observeren zijn.

 

Ik heb gekozen om dit artikel in mijn zesde blog te verwerken omdat ik vind dat het toch aansluit bij de lessen Sociale psychologie en deels algemene psychologie. Ook vind ik het wel eens interessant om over te denken. Vooral het feit dat wij als menen het soms vergeten dat de andere rondom ons ook exact zoals ons gedachten hebben, problemen, zorgen en dingen die ze moeten doen. Dat vind ik wel belangrijk om soms even bij stil te staan. Zelf vind ik het wel een enge gedachte dat iedereen je meer in de gaten heeft dan je denkt. Ik ben ook wel iemand die zich daar toch deels zorgen in maakt. Verder heeft deze ilussie nog verdere implicaties. Zoals noodsituaties bijvoorbeeld. Veel mensen zijn er zich niet van bewust dat ook zij aanwezig zijn en net zo zichtbaar als de andere rondom hun. Want meestal ben je zelf rondom je aan het kijken hoe je moet reageren. Als je in zo’n situaties je bewust bent van dergelijke fenomenen kan dit van zwaar belang zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *