Het kleinste stadje

Peter Poitier Chase The Sun Barvaux

Durbuy is het kleinste stadje van België. Dat wist je waarschijnlijk al. Wat is hier nu eigenlijk te zien? Wij trekken naar de Ardennen en zochten het (bijna) uit.

Oké voor we beginnen willen we zeggen dat Durbuy niet makkelijk te vinden is. Het is misschien het kleinste stadje, maar ook het meest verborgen stadje (voor ons dan toch). Toen wij ’s morgens in de auto stapten, waren we er rotsvast van overtuigd dat het simpel ging zijn. Met hoge verwachtingen en een volle benzinetank gingen we op pad. Hoe moeilijk kan het zijn om de GPS te volgen? Blijkbaar heel moeilijk.

 

Verloren of niet?

De weg naar Durbuy is niet moeilijk. Je passeert Brussel. Daarna volgt een afrit naar Durbuy en je zou er in theorie moeten zijn. We zijn aangekomen en klaar om de stad te verkennen. Buiten een kerk, een winkel, veel cafés en een onvriendelijke secretaresse in een bibliotheek is er niet veel te zien.

We begonnen ons toch af te vragen of we wel in Durbuy waren. Zo klein kan het toch niet zijn? Dus haalde ik mijn gsm boven en begon te zoeken. Blijkbaar waren we in Barvaux, een deelgemeente van Durbuy.

Barvaux is rustig gelegen. Je kan er allerlei sporten doen, en je bent omringd door de natuur. Buiten dat kan je er niet veel doen. Dus beslissen we om naar een confituurfabriek te gaan in Durbuy. Wij hadden hier al vaker iets over gelezen en vond het de moeite om eens te bezoeken.

Peter Poitier Chase The Sun Ketel  Peter Poitier Chase The Sun Confiturie

Confituur, confituur en nog meer confituur

De confituurfabriek “Saint-Amour” bestaat uit 2 delen. Het atelier en de winkel. De indringende geur van zoetigheid is het enigste wat je ruikt als je het atelier binnen stapt. Alle informatie over de verschillende smaken hangt aan borden aan de muur. Zo kom je te weten welke confituur ze in welke periode maken. Het spijtige was dat we niet zagen hoe de confituur gemaakt werd.

Peter Poitier Chase The Sun Confituur Peter Poitier Chase The Sun Bier

Het tweede deel is het winkeltje. Het is niet groot, maar staat vol met confituur, gelei en zelf producten die werken als medicijn. Alle producten zijn artisanaal, ter plaatse gemaakt en niet duur. De keuze is immens, er staan confituren waarvan we niet weten dat ze bestaan.

 

Conclusie: “Durbuy, we vonden het niet”

Na de confituurfabriek hebben we het wat gehad, en beslissen we naar huis om te gaan. Na een mislukte poging om Durbuy te vinden, staat deze nog altijd op onze to do list. Maar dat zal voor een andere keer zijn. Hopelijk hebben jullie meer geluk met het vinden van Durbuy.

 

Op naar het volgende avontuur.

Peter

 

Praktische info confituurfabriek

13 Rue Saint Amour

6940 Durbuy

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit:

Geef een reactie