Nostalgie wordt realiteit

Peter Poitier Chase The Sun Openluchtmuseum Izenberge

Herinner jij jou ook de verhalen van je grootouders over hoe het vroeger was? Vraag je je ook af hoe mensen toen leefden? In een tijd zonder Facebook, Twitter, Gsm’s? Met de verhalen van mijn grootouders in mijn achterhoofd trokken wij op pad.

Peter Poitier Chase The Sun Izenberge Waterput Peter Poitier Chase The Sun Tabakwinkel Izenberge Peter Poitier Chase The Sun Izenberge Blazer Smid

Ooit al gehoord van het openluchtmuseum “Bachten de kupe”? Dit is een oud-Vlaams boerendorp in Izenberge in het diepe West-Vlaanderen. Het wordt ook wel eens het “Bokrijk van West-Vlaanderen” of “Klein Bokrijk” genoemd.

Het openluchtmuseum is een dorp in een dorp, en wordt omringd door een muur met een poort. Om binnen te raken moet je bellen en door een deurtje in de poort gaan. Als je eenmaal binnen bent sta je oog in oog met het verleden.

Immense verzameling

Het gereconstrueerde dorp 46 authentieke gebouwen en een immense verzameling aan voorwerpen. Elke gebouw heeft zijn eigen karakter en toont hoe een winkel, dokterspraktijk, kapper,… er uit zag.

Over de hele site staan er verschillende voorwerpen die in die tijd gebruikt werden. Zo kan je oude tractors en werktuigen bezichtigen. Vergeet zeker ook niet iets te drinken in de herberg op het dorpsplein.

De ontvangst is heel hartelijk en je krijgt de nodige informatie op papier mee, wat soms wel onhandig is. Wij zouden het persoonlijk handiger vinden als de informatie bij de gebouwen zelf stond. Of op een interactieve manier. Want wij waren constant aan het worstelen met de informatie en het fototoestel.

Izenberge was in mijn ogen een leuke ervaring. Wij kunnen ons inbeelden dat grootouders hier komen met hun kleinkinderen om hen mee te nemen naar het verleden. Het dorp brengt een nostalgisch gevoel naar boven. Het is daarbij ook een leuke manier om dingen bij te leren.

Wij zouden dit zeker aanraden, als je geïnteresseerd bent in het verleden of een leerrijke uitstap wil doen.

  • Peter Poitier Chase The Sun Izenberge Winkelstraat

 

Op naar het volgende avontuur.

Peter

 

Praktische info

Sint –Mildredaplein 1B

8691 Izenberge

 

Volg het openluchtmuseum op Facebook

Of bekijk de website

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit:

Geef een reactie