Personal Branding 2017-18

In het kader van het opleidingsonderdeel Personal Branding 3 werd de nadruk gelegd op het aanzetten tot zelfontplooiing. In het bijzonder op internationaal en persoonlijk vlak, gerelateerd aan onze afstudeerrichting. Er werden ons tal van internationale opties aangeboden. Ik heb gekozen voor de kortlopende mobiliteit van 15 oktober tot 20 oktober in Warschau en nog enkele andere initiatieven.

Warschau 2017
MAC2WARSAW2017

Om een overzicht te houden van onze inzet werd er ons gevraagd alles bij te houden in een persoonlijk ontwikkelingsplan en actieplan. Wie zich engageerde voor een internationale ervaring had automatisch voldoende uren, maar dit hield mij niet tegen om toch nog andere activiteiten te realiseren. Ik wilde sowieso deelnemen aan een kortlopende internationale mobiliteit omdat je dergelijke opportuniteiten niet vaak zult krijgen. In de motivatiebrief maakte ik duidelijk dat ik uit mijn comfort zone wilde stappen en reizen voor professionele doeleinden wilde ervaren. Na de goedkeuring werkten we in groep aan een voorbereidende opdracht om deel te nemen aan MAC2WARSAW2017. Tijdens deze opdracht werden we voor het eerst in contact gebracht met de theorie van Hofstede omtrent de culturele verschillen tussen België en Polen. MAC2WARSAW had volgende doelstellingen: vlotter coöpereren met anderen in groep, beter communiceren in het Engels en vooral groeien met interculturele competenties.

Al gauw werd duidelijk dat de mensen die mee deden aan dit project zeer gemotiveerd en positief ingesteld waren. We werden ingedeeld in gemengde culturele groepen, om dan de volledige week samen te werken aan het project. Om het ijs te breken was er eerst een City Rally georganiseerd die bijna onmogelijk was om volledig te realiseren. Op deze manier leerden we elkaar snel kennen onder druk en het werd duidelijk wie de voortrekkers van de groep waren. Ik werkte samen met een zeer gepassioneerd team die ik niet snel zal vergeten. Op het einde van de avond net voor de deadline kwamen we tegen enkele obstakels wat leidde tot onvergetelijke taferelen. De sfeer was gezet en we konden beginnen aan het echte werk.

Het project bestond uit het oprichten van een fictief bedrijf die trainingen voorziet om de communicatievaardigheden te versterken van werknemers van een bedrijf uit België die onder contract 2 jaar in Polen werken. Uit cijfers bleek dat teveel Belgen vroeger dan gepland terug keerden, wat veel kosten met zich meebracht. Het was aan ons om hiervoor een oplossing te bieden.

EU-Adapt

Na de groepsbrainstorming deden we onze pitch van ons bedrijf EU-Adapt met een geschreven presentatie. Samen met mijn collega Simon uit Tsjechië deden we de presentatie op een zeer vlotte manier. Het was een conversatie naar het publiek, maar ook onderling, dit maakte het zeer leuk. Het was wellicht een van mijn betere presentaties ondanks de korte voorbereiding. In mijn motivatiebrief had ik aangekaart dat ik beter wil kunnen presenteren, Ik heb deze week dan ook veel presentaties gegeven.

De volgende dagen zaten we onder hoge tijdsdruk en werkten we tot ’s avonds laat en zelfs tijdens onze korte lunch pauzes. Het was best aangenaam om zo samen te werken met andere gemotiveerde mensen. Als groep perfectionisten legden we allemaal de lat hoog, maar ondervonden dat we het ons hierdoor te moeilijk maakten. Na enkele dagen hadden we onze handleiding, rapport, logo, business cards en officiële voorstelling voor onze beursstand op de laatste vrijdag voormiddag. Op deze beurs probeerden we aan zoveel mogelijk lokale studenten en docenten van de campus ons product te verkopen. Wie de meeste stemmen had, won de wedstrijd. Dit vereiste veel zelfvertrouwen, onze groep deed dan ook aan een hoog tempo de ene na de andere individuele voorstelling. Op het laatste kon ik nog de Vice Dean Dr. Jacek Oleksiejuk te pakken krijgen voor mijn presentatie.

Het was belangrijk voor mij om een netwerk te bouwen in Warschau. Voor een ander project in Warschau kon ik rekenen op de steun van de professionals die ik heb leren kennen tijdens de bedrijfsbezoeken en op de campus in Polen. Na dit project heb ik in samenwerking met hen bedrijfsbezoeken kunnen regelen voor de studiereis van logistiek 1-2-3. Ik heb deze enthousiaste mensen trouwens opnieuw kunnen ontmoeten. Dit was wellicht de grootste personal branding voor mij. Ik ben er zeker van dat ik in de toekomst hier nog op terug zal kunnen blikken.

Personal Branding

Naast de internationalisering heb ik nog enkele lezingen bijgewoond en andere zaken gerealiseerd. De lezing die mij het meest heeft bijgebleven was deze van Umicore tijdens de logistieke dag in Gent op 8 maart 2018. Duurzame energie heeft mij altijd geboeid zoals vermeld in eerdere blogs. Ze halen kostbare edele metalen uit oude gsm’s en laptops, en ze kiezen tevens voor duurzaam binnenvaart transport. Ik vind dit een schitterende aanpak en denk dat zij nu voorlopen op de rest van de industrie. Zij zullen een voorsprong hebben op recyclage technologieën op het moment dat de grondstoffen volledig uitgeput zullen zijn.

Als laatste wil ik nog even vermelden dat ik het boek “Dienend leiding geven” van auteur Roeland Broeckaert aangekocht heb. Dit leek mij een interessant boek voor mijn toekomst. Het idee kwam via de les deontologie van Personal Branding 3. Ik denk dat dit zal aansluiten aan de theorie van de lean cultuur in bedrijven.

MAC2WARSAW2017 was een onvergetelijke ervaring en heeft mijn netwerk breder gemaakt. Onze groep houdt tot vandaag de dag nog steeds contact met elkaar. Misschien werken we ooit wel nog eens samen. Mijn inzicht op de samenwerking van verschillende culturen is een pak breder geworden en laat mij toe om interacties beter te kunnen relativeren en probleemoplossend te kunnen sturen.

 

Auteur: jonathan.flokman@student.howest.be

Student BLT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *